search in this Website

pondelok 6. júna 2011

Promócie.. Čo na seba?

      Po stresujúcom období štátnic je tu už tá príjemnejšia povinnosť odovzdávania diplomov - promócie. V USA to majú trošku jednoduchšie, vyriešili to veľmi prakticky. Namiesto toho, aby dámy museli rozmýšľať čo si dajú na seba, sú zahalené do talárov. My sme ale na Slovensku a to čo sa predvádza u nás na promóciách už je hanba hanbúca, a preto ak máte v okolí nejakú promujúcu divu, posuňte jej prosím Vás tento článok, nech sa jej otvoria oči a nepríde na promócie za princeznú, tie časy keď to bolo in, sú už naozaj nenávratne preč.



Pár základných pravidiel:
     Ak náhodou stále žijete v predstave, že podľa bontónu by ste mali mať na promóciách dlhé plesové šaty, silonky a topánky so zatvorenou špičkou, tak sa rýchlo preberte. Áno, na štátniciach je naozaj potrebné mať silonky a je vhodné mať lodičky. Ale Vy ste tie štátnice zvládli!  A toto je Vaša oslava, tak kašlite na silonky v 30 stupňových teplotách a ohúrte okolie v koktejlkách! :)

Čo naozaj nie je vhodné:
     Slávnostné honosné (v najhoršom prípade ešte aj večerné) róby, priesvitné šaty, koktejlky kratšie ako 10cm nad kolená, príliš krikľavé farby, príliš výstredné vzory...

Prečo to nie je vhodné:
      Promócie sa konajú zväčša počas letných mesiacov v odpoludnajších alebo dopoludnajších hodinách, je naozaj nesprávne sa domnievať, že práve na takúto "letnú slávnosť" sa hodia róby z ťažkých tylových materiálov, metalických farieb a nezvyčajne objemných tvarov!

Toto je presne to, čo si na seba nesmiete vziať, ani keby Vám za to platili!


V čom vyniknete:
     Celkom postačí ak sa zameriate na jednoduché, vzdušné, najlepšie prírodné a ľahké materiály. Nič nepokazíte prírodným hodvábom alebo šifónom. Farebne sa skúste zladiť s jarnými a letnými odtieňmi. Púdrová ružová, smotanová biela, slnečná žltá dokonca aj šedá. Vo všeobecnosti by malo platiť, že farby leta sú tou ideálnou voľbou. To samozrejme neznamená, že ak obľubujete fialovú nesmiete nad ňou uvažovať, celé tajomstvo spočíva len v správnom odhadnutí odtieňa farby.
     Tie extravagantnejšie z Vás by mohli zaexperimentovať  so strihom šiat, s výrazným  vzorom by som to priveľmi neskúšala. Najlepšou voľbou je bezvzorová látka, poprípade jemne kvetinová. Ak máte chuť na výstrednejšie farby voľte skôr dlhšie vzdušné a jednoduché šaty, v prípade, že máte chuť provokovať a mať väčší výstrih nie je problém, ale v takom prípade naozaj platí, že sukňa nesmie byť kratšia ako tesne nad kolená.

Ak sa budete držať týchto rád a riadiť sa heslom " v jednoduchosti je krása" budete jednoznačne za hviezdu! :)

Dosť bolo slov, poďme na to v obrazovom prevedení :)


1. Šaty dlhé, jednoduché, ale za to vo výraznejších (nemetalických) farbách a z príjemných materiálov
dlhé šaty na promócie
dlhé šaty na promócie by Katka Baskova featuring evening dresses ball gowns

Na týchto šatách krásne vidno, že nie je potrebné mať honosné róby na to, aby celkový dojem pôsobil slávnostne a elegantne. Myslím, že ani dlhších šiat sa netreba báť, treba si len správne vedieť vybrať.

2. Koktejlové šaty, výraznejších strihov v korálových farbách

nežná a slávnostná


nežná a slávnostná by Katka Baskova featuring a coral dress


Korálová farba je farbou pre rok 2011, s tou by ste naozaj nič nepokazili. Ak správne zvolíte doplnky  máte určite vyhrané..


3. Koktejlové šaty vo sviežich farbách leta

letná, ale stále elegantná..


letná, ale stále elegantná.. by Katka Baskova featuring a silk halter dress


Žltá a modrá sú jednoducho nedeliteľnou súčasťou teplých letných dní. A práve v týchto farbách zažiarite ak sa pre ne rozhodnete. V tomto prípade treba voliť opatrne strih šiat, aby im nevhodný strih neubral na elegancii. Nebojte sa ani kombinácii letných farieb a čiernej, práve čierna tomu často dodá potrebný šmrnc!


4. Elegantná, rozvážna a zaujímavá - môže byť jedine kombinácia čierno-bielej



romantická a chick :)


romantická a chick :) by Katka Baskova featuring fitted cocktail dresses


Nie je biela ako biela. Stačí zaujímavejší strih, smotanový odtieň alebo kombinácia s čiernou a aj v romantickej bielej z Vás môže byť neodolateľná šelma s patričnou dávkou elegancie a rozvážnosti :)



5. Diabol nosí čiernu!

šarmantná
šarmantná by Katka Baskova featuring hair bands accessories

Ak sa rozhodnete pre klasiku, nezabudnite na výrazné doplnky. Zaujímavá čelenka, farebné náušnice, alebo topánky inej ako čiernej farby Vám teda rozhodne na kráse neuberú. Po čiernej siahnite aj v prípade, že máte chuť na honosnejšiu róbu, lebo v čiernej aj taká "načuchraná" jednoducho vyzerá sexy!

 


Dúfam, že Vám týchto pár tipov aspoň trošku pomohlo. :) A ak všetko dobre dopadne, tak Vám za pár dní ukážem aj moje šaty na promócie navrhnuté Patrikom Gurčíkom! :) Majte sa pekne,

Katka

43 komentárov:

  1. úžasné tipy, nejvíc se mi líbí ty dlouhé a pak z nich ty první a třetí. Krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wow, to je bezvadný. Nejvíce se mi líbí "2. Koktejlové šaty, výraznejších strihov v korálových farbách"
    A z nich asi ty druhý nahoře:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. konečne to tu niekto vysvetlil správne :) nie ako minule článok na dive, kde teória bola správna a do galérie dali obrázky plesových rób... žiaľbohu, bola som svedkom promócie, kde malo dievča športové nohavice, resp. väčšina prítomných letné šaty (áno, aj tie s viazanám okolo krku), nevhodné farby, vzory, dĺžku, všetko... teším sa o 3 roky na tú svoju- všetkým ukážem, ako je to správne :P :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Uff, trochu som sa zľakla, lebo ja som mala promočný outfit vybraný už pred týmto článkom- ale podľa Katky správne :)Akurát sa bojím, že sa kdesi vysypem v tých mojich killer heels :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :) díky,příští rok se to snad bude hodit ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Konečne nejaký anonymný komentár, ktorý ma naozaj potešil! :) ďakujem! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Juj uz aby si mi vyberala oblecenie na promocie

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak táto dilema "čo na seba" ma čaká po 14.6 :( a zatiaľ ju neviem vyriešiť :) ďakujem za onšpirácie

    OdpovedaťOdstrániť
  9. no tak aby som ta, mila katka vyviedla z omylu, farmaceuticka fakulta a polnohospodarska univerzita v nitre uz peknych par rokov pouzivaju pri promociach talare :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dani vdaka bohu!;) asi sa uz na to sialenstvo nemohli pozerat!;)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Krásné.. potřebuju nějaké takové koktejlky:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. úžasný článok Katka!!! viac nemám čo dodať.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. pekne spravený článok :) len moje promocie sú ešte celkom daleko... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. clanok presne mojho gusta a potreby. akoby tvoje podvedomie vycitilo, co potrebujem :D ja som totiz na statnice premyslala nad sandalkami a nie nad lodickami, z jednoduchecho dovodu- v tej miestnosti, kde to bude, bude asi 40 stupnov, a pri nervozite sa clovek poti a este horuca miestnost (v ktorej sa da otvorit len jedno okno:P) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ty to mas sice trochu tazsie s postavou, ale kamaratka si uuuuzasne najkrajsie saty na promocie zohnala v BA salon pockaj kuknem :) http://www.kristin.sk/vecerne_saty.htm podla mna tam si musi vediet vybrat kazdy:) Neskutocne mile predavacky ten vyber je uzasny, doupravuju to na teba a maju k tomu aj krasne doplnky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. kurňa Kejtlin!!! Nemohla si tento článok napísať už pred dvomi rokmi???? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Vsetkym Vam krasne dakujem!

    Cookie- toto nie je clanok, kde kupit saty na promocie, ale aky vhodny typ vybrat.

    Ano ja mam veru problem s postavou lebo mam velke prsia a vela koktejlovych siat cez prsia nezapnem, ale mne sa siju saty na mieru podla navrhu takze ja saty nezhanam. Toto bolo len par tipov k tomu co je teraz in..

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ale Timcur sak teba poriadne promicie este cakaju nie?;) tak nehadz flintu do zita, ale bud si ista jedno, neprezradim ti radsej cenu ani jednych tych siat!;)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Veľmi fajn článok, bude sa mi hodiť v ďalekej budúcnosti :D Na šaty som veľmi zvedavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Perfektný článok, síce mám od promócií pekelne ďaleko, článok som stiahla za päť minút s ústami dokorán. Super!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Z 2. a 4. by som si teda vedela vybrat :P Dufam, ze sa uspesne k tym promociam dopracujem

    OdpovedaťOdstrániť
  22. diky za tipy, ja budu mit promoce jiz brzy (snad teda :D) a mam dilema, co si obleci..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. no ja sa priznám, že trochu nesúhlasím s prvými šatami, ktoré odporúčaš... nakoľko aj podľa názvu ide o evening dresses, a promócie sú oficiálna záležitosť takže by som volila ešte viac jednoduché... ja budem mať tiež promócie a u mňa to vyhrali tieto: http://www.asos.com/Prod/pgeproduct.aspx?iid=1599039&MID=35719&affid=2135&siteID=J84DHJLQkR4-Uuy.Qo.Dz5EcL2LjyWbTJA&r=1&mk=VOID

    http://lavendergrove.blogpot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Levander, dakujem za komentar, ale nechapem celkom dobre, ktore prve mas na mysli? Ved moje prve su dlhe a rovnako jednoduche ako si si vybrala ty.,

    OdpovedaťOdstrániť
  25. šaty, jedny lepší než druhé..:) nejvíce se mi ale líbí ty rudě červené :)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. No mě čeká promoce za měsíc, ale na naší škole se promuje v hábitech a kloboucích, takže to zas až tak moc řešit nemusím, protože moje oblečení bude vidět tak leda na fotkách s rodiči před školou..

    OdpovedaťOdstrániť
  27. ten článek je super , šaty jsou krásné !

    OdpovedaťOdstrániť
  28. katka: ja som nesúhlasila najmä pre ich veľké výstrihy, odhalené chrbty... napríklad tie fialové s viazaním okolo krku... ok súhlasím že ani tie moje nemajú zahalené ramená... hodilo by to na túto príležitosť, ale už vhodnejšie som nenašla... :))) Môj vzor, podľa ktorého som tak trochu hľadala boli šaty, ktoré mala na kráľovskej svadbe sestra Kate,Pipa.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Jezisi kriste vsetci ste hotovi z tej Pipi..

    Ja sama budem mat na promociach vystrih.. nemam pocit ,ze to nie je vhodne... otazka je aky velky vystrih? a promocie nei su statnice... na statniciach vystrih vhodny nie je...

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Wooow, dokonalost! Líbí se mi všechny :*

    (probíhá u mě giveaway)

    OdpovedaťOdstrániť
  31. katka: nie som vôbec hotová z pipi, ale jej šaty sa mi páčili, a bohužiaľ v poslednej dobe som nemala moc času sledovať iné hviezdy a ich šaty... nie som proti výstrihom... ale skôr som za to, aby sa všetko skĺbilo s citom... pokiaľ neberieš môj názor, ok... len som sa potešila téme ktorú rozoberáš a tomu, že som ju teraz riešila... článok je fajn... i keď verím, že minimálne 30% absolventiek si dá šaty, ktoré si označila ako úplne nie... :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Lavander, samozrejme, ze beriem tvoj nazor.. :) moj je, ze slusny vystrih a adekvatne odhalenie je na promocie v dnesnej dobe jednoducho milionkrat lepsie ako dat na seba roby.. Cely clanok mal len upozornit na to, ze slavnostne roby uz na promocie vhodne nie su. ;) este raz dakujem za nazor ;)) vazim si kazdy postreh

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre používa taláre len na inžinierskych promóciách, mňa bohužiaľ čakajú o dva týždne eštelen bakalárske, preto neviem čo na seba a tieto typy sadli presne k mojim predstavám, len neviem kde niečo také zoženiem... :/

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Ja budem mať tieto, sú vhodné?

    http://otto.de/Kleid/shop-de_dpip_AKL5430547-2001@Otto-OttoDe

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Anonym, áno tie sú vhodné ... i keď ja by som satén nevolila.. keď sa budeš potiť bude sa ti lepiť.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Dakujem za odpoved :) su podsite tak dufam, ze sa nebudu lepit, no a pri tom pocasi co mame sa modlim aby neprsalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Sice poriadne oneskorene, ale predsa sa vyjadrim. Plesove saty na promociach - naozaj nevhodne, takze uplne suhlasim... No nemozem uz suhlasit s nazorom, ze promocia je oslava. Je to slavnostny akt odovzdavania diplomov a mal by sa niest v pomerne oficialnom duchu. Oslava pride az potom. Tuto vec podla mna treba zdoraznit, lebo potom sa stava, ze na niektorych promociach chybaju uz len lehatka a slnecniky a ucastnici sa podla siat pritomnych dam mozu citit ako na plazi...

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ahoj Katka

    naozaj zauijimavy blog..
    neviem, ci je to mozne, ale chcela som Ta poprosit o radu, neviem presne kam by som to mala napisat...ale v skratke: Mam koktejlove saty koralovej farby, a potrebovala by som k nim doladit "lodicky" a "kabelku-psanicko" V akej farbe by si to odporucila?Este dodavam, ze saty su nad kolena,a chystam sa v nich kamoske na svadbu..
    dakujem
    DAKUJEM

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Ahoj ellinda, dakujem za pochvalu. Ku koralovej farbe vol jednonacne lodicky al sandlaky v smotanovo kremovej farbe. Kabelku al psanicko bud v ziadnu al v rovnakej farbe ako sandalky, popriapde podobnej ako saty- najlepsie jemnejsej ruzovej. :) pa

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Ahoj ja idem na štátnice a chcela by som poradiť nejakú vhodnú suknu a top (menšie prsia) avšak by som rada kedže je leto iné farby ako čiernu.Postava 169 cm, 60 kg.
    Za každú radu vopred vdaka:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Anonym, dúfam, že môj posledný post ti aspoň trošku pomôže, daj vedieť.. :))

      Odstrániť
  41. Super článok! Pôvodne som to chcela odfláknuť, ale... IDE SA NAKUPOVAŤ!! :-D

    OdpovedaťOdstrániť