search in this Website

utorok 28. septembra 2010

Väzenie menom Burka


      Na e-mail mi prišla prezentácia (nie veľmi pekne prevedená) o moslimských ženách a ich odevoch, ktoré im znepríjemňujú život. Viem, že táto téma veľmi nezapadá do kontextu môjho blogu, ale príde mi natoľko dôležitá, aby som jej vyhradila miesto. Verím, že ani vy nebudte k tomuto týraniu ľahostajní a keď už nič iné tak aspoň venujete pár minút na prečítanie tohoto možno trošku dlhšieho článku. 


     BURKA je odev určený pre ženy. Zahaluje úplne celé telo, vrátane očí, rúk či členokov. Mriežka z polopriesvitného materiálu zabezpečuje, aby žena aspoň ako tak videla a pritom ju nebolo absolútne videť. Má zabraňovať žiadostivým pohľadom mužov, má zabezpečiť zhoršené podmienky pri pokuse o útek a v niektorých krajinách je aj v dnešnom civilizovanom svete povinným odevom. 
     Váži minimálne 7kg a je preto obrovskou záťažou pre hlavu aj celé telo. Je vyrobená zväčša z hrubých materiálov, a tak sa v nej žena cíti nepohodlne najmä v období obrovských horúčav. Okuliare pod takýmto odevom nie je možné nosiť a aj bez nich vidí žena maximálne na jeden meter pred seba. Možnosť periférneho videnia je absolútne znemožnená, možnosť voľby oblečenia a komfortu je úplne zamietnutá.



     Vynájdenie BURKY sa datuje až do obdobia Perzského impéria približne 6.storočie. V tomto období Islam ešte neexistoval a BURKA bola používaná iba pri určitých rituáloch a nie na ponižovanie žien. Tradičné využitie BURQY zaviedol Habiballa Khana začiatkom 20.storočia v Afganistane. Ten nariadil tento odev nosiť svojmu 200 člennému háremu, aby skryl ich krásu a zabránil žiarlivosti ostatných mužov. Fakt, že boli vyrobené z hodvábu a prešívané zlatom nemení nič na skutočnosti, že sa začala éra utláčania žien. 



      Po tom čo sa v Afganistane k moci dostala extrémistická skupina Taliban, stala sa BURKA povinným odevom pre všetky ženy. Stala sa nástrojom zotročovania, zneužívania a ponižovania ženského pohlavia a jej práv.
     Okrem toho, že na ulici je úplne nemožné rozpoznať jednu ženu od druhej v BURKE sú úplne izolované od sveta a aj od vlastných detí, ktorým chýbajú dotyky, pohľad matky alebo obyčajné objatie. Talibanský režim v obmedzovaní práv neotáľaľ a zakázal ženám tancovať, hrať na hudobných nástrojoch, športovať, zamestnať sa a dokonca aj chodiť do školy. Nemajú právo na odborné lekárske ošetrenie, rodia doma a ak sa aj dostanú do nemocnice tak väčšinou len zomrieť, muži lekári sa ich nesmú dotýkať.
     


      Výskum hnutia "Lekári pre ľudské práva" poukázal na fakt, že až 40% žien zomrie po pôrode kvôli nedostatočnej lekárskej starostlivosti. 


       Ženy v BURKÁCH majú povolené jazdiť taxíkom iba v kufri auta.


Ak žena poruší čo i len malé pravidlo, ako napríklad, že si zväčší dieru na dýchanie má muž právo ju zbiť, týrať alebo ju na verejnosti ukameňovať!


     V roku 1996, keď Taliban ovládol Kábul obrali ženy aj o ich posledné ľudské práva. Kvôli zákazu pracovania žien sa muselo zatvoriť vyše 60 škôl. Študentky stredných a vysokých škôl vyhodili a zavreli ich doma. Napriek ústave z roku 2004 sa žena stále považuje za majetok. Môže byť súčasťou barterového predaja, dedičského konania či daru. Niektoré ženy neopustia múry domu od vydaja až po smrť.


     Pre ministerstvo pracujú vojaci, ktorí kontrolujú "cnosť žien" (Ministry for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice).  Ak sa im niečo nepozdáva majú právo ženu vziať, pričom žena nemá právo na akúkoľvek právnu obranu. Nasleduje trest. Ukameňovanie, amputácia, zbičovanie, ale aj verejná poprava.


      Polovica manželstiev sa uzatvára, kým žena (dievča) dovŕši 16 rok života, napriek tomu, že je to zákonom zakázané. Ako vidieť v týchto krajinách platí len zákon, ktorí si určia muži sami. 
     Keďže žena nemá právo dediť, milóny vdov sú odkázané žobrať. Takúto situáciu veľa z nich nezvládne. Psychicky sa zrútia a často sa pokúsia o samovraždu. Veľa ráz dochádza aj k hromadným samovraždám. Samovražda je v tomto prípade jediným riešením a pre nich často vykúpením. Žobrajúcich žien sa totiž zvyknú zmocniť skupiny násilníkov, ktorí ich mučia, znásilňujú a nakoniec aj tak zabijú. Ak ich aj nezabijú, žena, ktorej tvár uvidel iný muž, v horšom prípade ju znásilnil je zneuctená a môže byť vyhnaná z dediny alebo poliata kyselinou. (napríklad v Pakystane)



      Je len na nás ako sa postavíme k týraniu týchto žien. Môžeme sa tváriť, že sa nás to netýka a odev, ktorý nevznikol ako uctievanie Alaha, ale bol počiatkom absúrdneho zaobchádzania so ženami naďalej tolerovať.
     Našťastie sa o tejto téme začína diskutovať a BURKA sa stáva vo viacerých vyspelých štátoch zakázaným odevom. Za jej nosenie hrozia pokuty napr. vo Francúzsku, Španielsku alebo Švajčiarsku. Najväčšie pokuty a dokonca aj väzenie však hrozia mužom, ktorí svojím ženám BURKU prikazujú nosiť.

Je Vám z toho zle? Malo by byť. Je neuveriteľné ako sa mohlo stať "oblečenie" tak ľahko nástrojom k dehonestácii ženského pohlavia. Povedzme im NIE!
Xoxo, Katka

15 komentárov:

  1. je to fakt hrozne ako muži stále si myslia že su niečo viac aj v niektorých rozvojových krajinách. hlavne ze bez zien si 75% muzov ani podla mna sami nic spravit.
    a ktomu obleceniu ak už maju nosit tie ,,habity" kvoli nabozenstvu tak aspon co by im umoznulo aspon vidiet a dychat!!!
    je to hrozne a velmi velmi nefer že muzi ziarlia na zeny kvoli im krase ked oni maju aj 5 manzeliek! a to ze zena sa rata ako majetok tak tomu sa nebudem vyjadrovat lebo nechcem byt vulgarna :)
    je to fakt hrozne zabit tych chlapov!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mimi v tom je prave ten problem, ze burka nie je odev, ktory by vyplyval z nabozenstva.. tu nejde o uctievanie boha... pociatky su v obycajnej muzskej ziarlivosti! humus.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. sak to :(
    a ja som ta druha klaudia :)
    a ako pozeram tvoj profil odkial z BA si?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prepac Klaudi :) A som z petrzalky.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Potlačování práv žen v muslimských zemích je kapitola sama pro sebe. Lidové právo šaría je v absolutní většině zemí neoficiálně nadřazeno právu světskému a obávám se, že na tom nedokáže změnit nic podstatného tato generace a ještě ani několik příštích. Je to totiž záležitostí všeobecného rozhledu a vzdělání - což je například v tak strašně chudé zemi, jakou je například Afghánistán, opravdu běh na dlouhou trať.
    Pokud se týká burky samotné a striktního oddělování ženského světa od mužského - doporučuji přečíst si tento článek: http://manzelka.bloguje.cz/754126-bez-titulku.php a to včetně komentářů. Nabídne vám i jiný pohled na tuto záležitost - pohled částečně z té druhé strany.
    Protože nic na světě není jen černobílé...
    Taky není špatné si občas přečíst nějakou literaturu - jednostranné informace z tisku a médií neposkytují zrovna objektivní pohled na tuto problematiku - je jasné proč, že...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miachka čítala som niekoľko kníh z tejto problematiky. či už spísané prípehy, alebo samotné fakty. Tento článok nemal byť výpoveďou problémov moslimského sveta. Chcela som poukázať len na odev, ktorý nie je postavený na náboženskom faktore, ale začal odoberanie práv žien.(predsa len, mám blog o móde a toho sa chcem držať) Taktiež som poukázala na fakt, že sa mi páči, že sa proti tomuto odevu "bojuje" vo vyspelých krajinách. Pretože je to aj signál, že nesúhlasíme s ponižovaním žien. A ešte by som rada dodala, že mám moslimov v rodine, takže ak by som písala o tejto problematike, tak mám informácie z "prvej ruky", ale ďakujem za komentár.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. CO k tomu dodat, stotoznujem sa s Katkinym nazorom na plnej ciare.... Je mi tych zien skutocne luto. Maju znicene zivoty. A preco? Lebo sa s prepacenim narodili v zemi plenj k*****v. Keby aspon mali moznost odist... Vcera /alebo predvcerom/ som videl v spravach video z kamenovanie jednej takejto zeny. Este teraz ked si na to spomeniem, tak sa mi tisnu slzy no oci a zviera hrdlo. Je to hrozne a treba s tym nieco robit. Ved kompetentni to nemozu nechat len tak! Je mi z toho smutno

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Super článok. Obsažný a objektívny, myslím, že aj informácie sú pravdivé. Veľmi dobré, o tejto téme by sa naozaj nemalo mlčať. Mala by si to niekde zverejniť, myslím, že by sa to dalo dať aj do nejakého časopisu alebo tak. Fakt kvalitný článok :) Chválim!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dakujem Adel,velmi si ma potesila ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pardon, že tu jakože prudím - ale otázka pro P. - kdo je kompetentní??? To by mě strašně zajímalo.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ak ta tema afganskych zien a ich zivotov naozaj zaujima, tak si precitaj knizku Tisic ziarivych slnk od Khaleda Hosseiniho. Dost silna kniha, zaposobila na mna.
    Taketo veci sa nedaju brat ciernobielo... Musime brat do uvahy aj to, ze ich sposob myslienia je diametralne odlisny od nasho a niektore veci, ktore nam pripadaju divne, su pre nich normalne a logicke. Im pripadaju zvlastne niektore nase zvyklosti. Tym nechcem ospravedlnovat utlacanie zien, ale niektorym nevadi sa nejakym sposobom na verejnosti zahalovat. Ona sa cuduje nam, ze pred svojimi chlapmi chodime neupravene, v roztahanom obleceni a ked ideme von, tak sa fintime.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Katka, prosím ťa odkiaľ si čerpala tieto informácie, píšem prácu na tému: Práva moslimských žien - nosenie burky. A veľmi sa mi páči tvoj článok.
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  13. 3 inches screen of Zopo ZAP900h is really a cool thing about
    Zopo ZP910 and as it is having a Quad Core processor you should really check out its features.
    Smartphone survey is an important app for Smartphone users that may keep
    them busy while giving some beneficial results. Moreover,
    it has been observed that Apple's i - Phone apps access personal data without asking user's
    permission the way it should be.

    my page: galaxy s4

    OdpovedaťOdstrániť
  14. The touch screen automatically gets turned off if you do not
    use the device for a specified period. If you are looking
    for the more practical smartphone, then you'll like to read the following Samsung Galaxy Beam overview. This is not only handy for presenting you with updates all in one place but it also merges with all of your contacts and calendars that are stored within these accounts.

    Review my site :: samsung galaxy s3

    OdpovedaťOdstrániť
  15. It's actually very difficult in this active life to listen news on Television, so I simply use internet for that purpose, and obtain the hottest information.

    my web-site :: cellulite treatment cream

    OdpovedaťOdstrániť