search in this Website

sobota 2. júna 2012

Štátnice... čo na seba?

     Nakoľko som už od viacerých z Vás dostala prosbu o pomoc s výberom vhodného oblečenia  na štátnice, rozhodla som sa, že Vám ukážem pár mojich návrhov, tipov a trikov. Dúfam, že Vám pomôžu, a že ešte nie je neskoro.  ps: držím Vám všetkým palce... ;)


V prvom rade si pripomeňme pár základných pravidiel, ktoré by ste nemali porušiť ak sa chcete vyhnúť spoločenskému faux pas.

1.
- na štátniciach by ste nemali mať holé nohy. To znamená, že aj keď je vonku 30 stupňov  mali by ste mať aspoň tie najjemnejšie silonky. Jedná sa o vysoko formálnu príležitosť a v takomto prípade je etiketa v oblečení naozaj na mieste.

2.
- Nie je nevyhnutné, aby ste mali na sebe sako, ale nie je povolené, aby ste mali holé ramená. To znamená, že ak si zvolíte tričko na ramienka, sako je nevyhnutnosťou. Ak si zvolíte elegantné šaty, ktoré ramená zahalujú, sako je len malým plus.

3.
- Hlboké výstrihy nie su na mieste. Primeraný výstrih je úplne v poriadku. Netreba sa toho báť. Nikto Vás nenúti dať si rolák Taktiež sukne a šaty kratšie ako 5cm nad kolená radšej nechajte v šatníku na inú príležitosť.

4.
- Topánky voľte skôr lodičkového typu. Ak sa rozhodnete pre topánky bez opätku, skúste taktiež siahnuť po uzavretých topánkach. Jednak sa na formálnych udlostiach nehodí, aby silonka vykúkala napríklad z prednej špičky topánky a jednak je určitým prejavom úcty neprísť tam v letných sandálkoch.

5.
- Čierna nie je nevyhnutnosť. Aj keď sa čierna považuje za veľmi formálnu farbu, nemusíte byť bezpodmienečne celá v čiernom. Najlepšia je kombinácia viacerých farieb, kde čiernu môžete zakomponovať.


A teraz už praktická ukážka :)

Varianta so šatami
statnice-saty


Pre prvý model som zvolila elegantné šaty v sviežich letných farbách. Jednak si stále myslím, že žena by na formálne udalosti mala nosiť šaty, a jednak sa mi to tak jednoducho páči. :) Ak sa rozhodnete pre šatovú variantu, nezabudnite na decentné výstrihy a zahalené ramená. Volila by som skôr šaty púzdrového typu, ktoré pôsobia viac formálne a elegantne. Šaty stačí už len doplniť jednoduchými doplnkami a odchádzať budete so samými Áčkami:)



Kostýmový variant


statnice-kostymcek



Medzi ďalšie obľúbené outfity by mohol patriť aj tento ležérny  kostýmček, ako som si ho sama nazvala. Sukňa s aplikáciu čipky, ktorá je teraz mimoriadne populárna je tou najvhodnejšou voľbou. Pestrofarebné extravagantné, ale napriek tomu stále veľmi elegantné a vkusné sako môže, ale aj nemusí byť súčasťou outfitu. Pokojne by postačila aj blúzka, ktorá je v tomto prípade ozvláštnená veľkou mašľou, čo dodáva na sviežosti ceľkovému vzhľadu. Ak budete vyberať doplnky voľte skôr jemné prírodné farebné odtiene a vymente lesklé materiály za matné.

Kostýmový variant 2








statnice-farebny kostym





Na tomto treťom príklade je pekne vidieť ako sa dá s ľahkosťou vyhnúť čiernej farbe. Netreba sa báť na miesto čiernej použiť ako základnú farbu bielu. Avšak, je vhodnejšie ak to bude skôr smotanový odtieň bielej, lebo ten nie je taký "vtieravý". Opäť som zakomponovala čipku ako hit tohto roku a ďalším trendom sú kvetové potlače, ktoré sa v predletnom období mimoriadne hodia. Popri bielej farbe krásne vyniká kráľovská modrá a nešliapnete vedľa ak siahnete aj po koráľovej alebo smaragdovej.


Nohavicový model
statnice-nohavice





Posledný príklad je môj najneobľúbenejší, ale medzi štánicujúcimi je naopak najpopulárnejší. Táto varianta s nohavicami je asi najľahšie kombinovateľná. Dúfam, že je každému jasné, že rifle naozaj nie su vhodný prezentačný odev. Ale nohaviciam sa brániť nemusíte. Ak máte v skrini elegantné nohavice a zvolíte zaujímavý top, nakoniec môžete vyzerať lepšie ako v šatách. Pri tomto najneformálnejšom outfite môžete sako taktiež vynechať a nahradiť jednoduchým aspoň trošku elegantným zvrškom. Ak už sa rozhodnete pre tento posledný model, skúste sa aspoň premôcť a zvoliť topánky na opätku, dodajú tomu ten správny štýl. :)

Tak ako? Pomohla som Vám? :) Alebo máte ešte inú predstavu? :)

16 komentárov:

  1. škoda, asi si mi zrušila plánovaný outfit :D
    chcela som mať šaty s odhaleným chrbtom, holé nohy a platformové sandálky... dopekla :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh Zuzi to ma mrzí :)) prepáč.. ja si to skúsim niekedy napraviť niečim vhodným ;)

      Odstrániť
  2. čo tak článok aké "malé" (rátam tak dĺžka okolo kolien) čierne a ako zladené by som mohla mať na stužkovú ako stužkovaná O:) alebo mi prosím daj nejakú radu, bojím sa aby neboli moc kancelárske alebo moc casual.. ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nathalie kedy máš stužkovú?

      Odstrániť
    2. v novembri O:) ale pri mojej "rozhodnosti" to riešim už teraz keď sa nudím.. predsa len, keby som si ich dávala šiť tak to tiež chvíľu potrvá

      Odstrániť
    3. uz to mam pre teba pripravene postnem to niekedy v priebehu nasledujucich mesiacov.. :0) ok? tak potom sleduj..

      Odstrániť
    4. oo ďakujem! (: sledujem každý nový post

      Odstrániť
  3. ja bych sla co nejnapadneji:)!
    http://sienastyle.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fuuuha ani ja sa tam nechytsam v silonkach a mam saty sice ku krku ale hole ramena...do kelu, teraz co? :D ist tak ci neist? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. urcite neist.. silonky su formalna zalezitost.. davas tym skusajucim najavo, ze si ich vazis.. drzim palece..pa

      Odstrániť
  5. ja som štátnice zvládla so šatníkovým basic- malé čierne, lodičky, perly- a hotovo. V prvom rade, podľa mňa by sa človek mal cítiť v štátnicovom outfite maximálne dobre, a nie sa stále obzerať, či mu netrčí ramienko, zadok, alebo či netlačia topánky. Okrem toho- štátnice nie sú nič, čo by si vyžadovalo extra oblečenie. To by som riešila až na promócii :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dovolym si nesuhlasit. Ano samozrejme je podstatne, aby sa v tom clovek citil dobre, ale to, ze to netreba riesit s tym nemozem suhlasit.. Su urcite prilezitosti, kedy sa oblecim naozaj prezentujeme a davame tym najavo, ze si tych na opacnej strane vazime. Takymito udalostami su su asi najmenej formalne maturity,dalej statnice, al kludne aj pracovny pohovor. Ano na promocii prezentujem sam seba, tam je fajn mat nieco pekne, na statnici prezentujem svoje vedomosti a zucastnenym davam najavo, ze si ich vazim. Podla tvojej rady by sa na statnice mohlo ist aj v rifliach- len preto lebo sa v tom citim komfortne? Rozhodne nie, treba zachovat urcite dekorum...

      Odstrániť
  6. Caka ma to sice az o rok, ale fajn clanol, uzitocny :) Ja by som si vybrala asi outfit c.3 :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. uff :) statnice som mala pred rokom, a porusila som vsetky tvoje zasady...vysvetlim to takto: rano o 5:30 som vykracovala na vlak krasne vystrojena- v pancuchach telovej farby, najjemnejsie ake som len mohla kupit (10-15denove?)...kym som o 7:30 vystupila z vlaku, junove teploty urobili svoje....o 8:00 som potila mracna potu, panikarila som, a nejakym nedopatrenim sa mi zacala vyzuvat topanka (lodicka s otvorenou spickou- zabite ma!)....pancuchace som vyzula, s vyzuvajucou topankou som sa snazila chodit najlepsie ako viem....ked som uz odpovedala pri panovi docentovi, oblieval ma taky pot, ze moje vyrovnane vlasy sa skuceravili, akoby rano ani nevideli zehlicku. ani sa necudujem, sedela som pri okne a slnko na mna pieklo. tak som si nechala little black dress, sako odhodila a mala odhalene ramena :) zostatnicovala som- bez pancuch, s holymi ramenami, s vyzuvajucou topankou- inak sa nedalo- v ten den ma na ceste domov chytilo aj krupobitie :) vlasy som si rano zehlila naozaj nadarmo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrá story..aspoň na to tak skoro nezabudneš..a čuduj sa svete, nezabijeme ťa! :D

      Odstrániť
  8. Urcite by som nevolila tak vysoke opatky na tuto prilezitost. Platformy posobia sice sexy, ale vobec nie elegantne. Povedala by som ze 9 cm opatok maximalne staci. A tiez nie je prilis vhodne mat uzke nohavice.. posobia ako rifle, v ktorych nas vidia denno-denne v skole... sto ludi sto chuti :)

    OdpovedaťOdstrániť