search in this Website

piatok 31. decembra 2010

Už aj Barbie nosí Burku


      Známy výrobca Barbie, Mattel, prišiel na trh s Barbie odetou v tradičnom islamskom odeve Burka. Týmto gestom chce údajne preklenúť rasové rozdieli medzi deťmi  a chrániť ich tak pred "zlou" spoločnosťou. 
      Model navrhla talianska návrhárka Eliana Lorena, ktorá má na svedomí aj ďalšie Barbie, prezentujúce rôzne svetové kultúry.


      No nedá mi nepoložiť otázku, naozaj nejde len o biznis? Burka totiž mnoho ráz nie je odevom, ktorý si môžu ženy dobrovoľne vybrať. V mnohých krajinách im pri nenosní Burky hrozí smrť. 
     Skutočne je namieste propagovať tento "odev" a tváriť sa, že to je v poriadku? Namiesto toho aby sa táto otázka riešila na tom Mattel jednoducho zarába. 


Je podľa Vás správne, aby obľúbená módna bábika nosila symbol potlačovania ženskosti?


Pre lepší prehľad o burkách odporúčam kliknúť SEM.
Xoxo, Katka


24 komentárov:

  1. nie, určite to nie je dobré !!
    šťastný nový rok .)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. K Barbie mi to nesedí, vždyť to měla bát hezká a sexy žena. Ale jestliže to někdo sbírá, tak si to stejně koupí. A nemusí to myslet jako podporu muslimů.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Catie to nie je len zberatelksy kusok.. predava sa aj detom. A to po celom svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no neviem, podla mna to je ten tvoj nazor trochu prehnany. takze:
    1. " Burka totiž mnoho ráz nie je odevom, ktorý si môžu ženy dobrovoľne vybrať." ver alebo nie, ale mnohe islamske zeny nepovazuju burku za nieco obmedzujuce. pod burkou nosia oblecene saty, ktore by im nejedna europanka alebo americanka zavidela. Burku vnimaju ako sucast svojej kultury a nemaju problem ju nosit.
    2. " Skutočne je namieste propagovať tento "odev" a tváriť sa, že to je v poriadku?" po prve nerozumiem preco je slovo odev v uvodzovkach, ale to je jedno. toto nie je propagacia zamerana na to, aby vsetky zeny na svete zacali nosit burku. je to len ukazka inej kultury
    3. "Namiesto toho aby sa táto otázka riešila na tom Mattel jednoducho zarába." neviem preco by sa mala tato otazka riesit. v prvom rade aka otazka. nemozes inym kulturam vnucovat svoje tradicie. ani africke a azijske narody ani narody blizkeho vychodu nechodia vnucovat europanom svoje tradicie a zakony, tak preco sa ty snazis tvarit, ze tvoj nazor a postoj je jediny spravny a vsetci by sa mali spravat podla tejto europskej normy?
    4. "Je podľa Vás správne, aby obľúbená módna bábika nosila symbol potlačovania ženskosti?" preco by to nemalo byt spravne, uz bola oblecena ako mnoho narodov, tak preco by nemohla byt oblecena ako moslimka?
    potlacanie zenskosti - ja by som skor zakazal slovenske ukazovanie zenskosti - ked v lete maju dievcata take sukne ze im spodne pradlo trci aj nad suknou aj spod sukne a prsia sa im tlacia z vystrihu. myslim ze to degraduje ich zenskost ovela viac ako keby na seba natiahli nejaku plachtu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mily anonym, tak ako ty nesuhlasis s mojim nazorom, ja nesuhlasim s tym tvojim. Za svojimi vetami si stojim. To preco som dala odev do uvodzoviek je velmi jednoduche, pretoze ja to za plnohodnotny odev nepovazujem. K tejto teme som sa uz vyjadrila tu: http://diamondsfashionkatka.blogspot.com/2010/09/vazenie-menom-burka.html

    To, ze mnohe zeny s jeho nosenim nemaju problem nemeni nic na tom, ze miliony zien, ktore burku nosia su ponizovane, zneuzivane a su potlacane ich ludske prava.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ved ja ti tvoj nazor neberiem, ale skor mi to pripada ze vidis veci ciernobielo a svoje nazory vydavas za nazory moslimskych zien. pokial viem, tak nie si ich hovorkyna (ak ano, tak ma oprav :))
    ja si skor myslim ze to ich ponizovanie, zneuzivanie a potlacanie nesuvisi s burkou, ale celkovo so zakonodarstvom tychto krajin. preto povazujem za dolezitejsie zameriavat sa na problemy ludskych prav a nie na zbytocnosti ako burka, pretoze aj keby bola burka vyhlasena za dobrovolnu, tak to neznamena, ze sa tym skoncia vsetky problemy s rovnopravnostou zien a muzov. myslim ze nejaku moslimku viac trapi to, ze nema rovnocenne postavenie v spolocnosti ako to, ze sa nemoze po uliciach prechadzat oblecena podla najnovsich modnych trendov.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mily anonym opravim ta, sama nie som hovorkynou., ale v rodine moslimov a dokonca aj hovorcu mam. Takze ak si nadobudol pocit, ze do tej problematiky nevdim tak si sa trosku sekol. BTW pre buducnost, rada viem s kym komunikujem...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. A este jedna vec, za to, ze si da dole burku moze byt beztrestne potrestana napr ukamenovanim. S cim to suvisi ak nie s odevom? Je to chore, a ak to niektore zeny toleroju a uctievaju tak len preto, ze to je chora tradicia, ktora vznikla zo ziarlivosti.. ( co napr mnohe nevedia) Chore..

    OdpovedaťOdstrániť
  9. súhlasím s Katkou ... moslimské ženy a všeobecne ľudia sú ako z iného storočia ... majú dostatočne choré tradície na to, aby pochopili, že civilizovaný svet žije v 21. storočí... mám informácie z prvej ruky, takže sa so mnou prosím nehádajte o opaku ...
    a k téme Mattel, ja viem že Barbie už bola všeličo ale mne to v prvej chvíli prišlo ako výsmech, z ktorého koniec koncov zarobia ... ale ak to má zvýšiť vzdelanosť o živote moslimov a pomôcť najmä moslimským ženám k ľudskejšiemu životu, prečo nie ...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja jednoducho nesuhlasim, aby Barbie obhajovala "odev", ktory casto dehonestuje zenske pohlavie. Kto si bude taketo babiky kupovat? Male moslimske deti, ktore tymto nadobudnu pocit, ze asi je to naozaj v poriadku, ze sa musia (lebo oni casto nemaju na vyber) podvolit tradiciam.
    Najhorsie na tom je, ze Matell je tak velka a znama korporacia, ze ma tu silu ovplyvnovania.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ja si zas myslim, ze by mala byt moznost volby, ked si tu barbie chce niekto kupit, tak nech si ju kupi, ak by tu nebol dopyt, tak by nebola ani ponuka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anonym cislo dva (ak sa nemylim) ja tu neriesim dopyt a ponuku. Samozrejme, ze potom dopyt je! Pdodobna babika "napodobenina Barbie" FULA uz davno existuje a je vyhodnym biznisom v islamskych krajinach. Mna hneva to, ze sa k tomu pridal aj Matell napriek tomu, ze to je, podla mojho nazoru, symbol ponizovania zien.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj, ted me toho napada tolik, ze ani nevim, kde zacit)

    Je fakt, ze burku vnima mnoho muslimskych zen jako ochranu, ze je nikdo na ulici neotravuje, atd. Je to ale jen jejich nazor nebo to souvisi s tim co z islamu v praxi vzniklo a co se jim podsouva?

    Burka a podobne me osobne dost desi. Nevim, co na tom mam schvalovat jako jejich kulturu, jako respekt jejich nabozenstvi? Vzdyt tu burku maji nosit, aby sexualne neprovokovaly. Dal se o tech duvodech radsi rozepisovat nebudu.

    Kdyz teda tak mame ctit jinou kulturu, v Koranu neni ani slovo o tom, ze zeny by se mely od hlavy k pate zahalovat. Maximum co tam je, je to, ze se maji oblikat cudne a to jak zeny tak muzi. Je tam snad nekde receno neco o zavoji, ale nic konkretniho.

    Takze otazka burky - mam ctit nabozenskou kulturu a Koran, podle kteryho to ma fungovat nebo to, co vzniklo v praxi? To je asi trochu rozdil, ze.

    Otazka nabozenstvi je hrozne slozita, nemuzu nekam prijit a rict jim hele, tohle nemuzes delat, nemuzes s clovekem takhle zachazet, vzdyt jsme vsichni stejni. To je jasny, ze takhle jednoduse to nejde a ze ti lidi maj neco zakorenenyho a nejaky svoje hodnoty.

    Ale i kdyz tohle nejakym zpusobem chapu, tak rozhodne nebudu respektovat neco, kde v puvodnim uceni, v Koranu, je formulovany, v casti Zeny tohle:

    Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.

    Jako respekt ke kulture je jedna vec, to je sice moc hezkej argument. Ale zaroven bych rekla, ze diky tomuhle si muzou lidi oduvodnit, proc nad necim zavrit oci. Coz je docela pohodlny, do niceho se nemotat a "respektovat". Lidska prava jsou ale vec druha.

    Watch this, mimochodem, autor byl pak zavrazden.
    http://www.youtube.com/watch?v=V6CakuoaCf4

    Ta barbie je samozrejme totalne freaky

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Leny one. Ved to, ze burka nevychadza z nabozenskych tradicii. Vznikla chamtivostou a ziarlivostou jedneho muza.

    Dakujem za komentar.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. vzdyt jo, to jsem rekla, ze to je nekoho vymysl, neboj, jsem s tebou)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Stojim za Katkou.
    a stotoznujem sa so vsetkym co napisala. Je vidiet, ze v tom ma prehlad a nema len tak rychlokvasne utvoreny nazor...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Milé dámy!! Burka není vůbec muslimská! To si vymysleli v Sauské Arabii a je to věc kultury a né naboženství! Islám nenařizuje nosit ženám burku! Ale je pravda, že v Saudské Arabii, tam ji ženy nosit musí! Ale to si vymysleli oni sami. V jiných zemí nosí ženy šátek a některé ani to ne. A vím to, protože jsem byla v několika muslimských zemích a tím nemyslím, že jsem byla někde u moře, ale ve městě a v rodině a v jejích komunitách.
    Prosím než napíšeš nějaký zase takový článek, zjisti si něco o islámu a arabských kulturach.
    Nemyslím to zle. Ale mám hodně kamarádek muslimek a oni nenosí burky a nejsou potlačovány. A protože v některých zemích nosí burky, nemusíš to hned házet i na ostatní.
    Sabrina

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Milá Sabrina, po prečítaní tvojho komentáru ma napadaju len dve veci. Bud si tak neskutocne hlupa a nepochopila si komentare, ktore su pod clankom! (lebo tam je napr spomenute aj to, ze viem, ze to nie je nabozenska zalezitost) alebo si ich vobec necitala a potom je tvoj komentar irelevantny!

    Nabuduce kym napises takyto komentar, skus sa radsej zamysliet.

    Zbohom

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Já jsem hloupá?! Tak to asi ne, jen jsem napsala svůj názor! Ty neumíš příjímat jiný názor, abys musela někomu nadávat? Navíc ten názor nepatřil tobě, ale všem co tady psaly. Hlavně Catie - Chanel, která psala nesmysl, že je to na podporů muslimů či co. Mám hodně kamáradek muslimek a jejich děti mají normální panenky a nikdy by jim takovou nekoupily.
    Nemuší být hned agresivní. Mě se ty panenky taky nelibí.
    A jak píšeš, že NĚKTERÉ ženy co nosí burku jsou utlačované.Ano některé jsou utlačované. Ale to se netýká jen cizích kultur. Všude na světě jsou ženy utlačované!!! Tak to zase nezveličuj!
    Jinak nemám nic proti tobě a neber to nějak špatně. Jen jsem řekla jak to je.
    Hezký den. Sabrina

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Milá Sabrina, ja neviem co sa snazis dosiahnut svojimi komentarmi. Ja si za svojim nazorom, ze burka je SYMBOLOM utlacania zien v arabskom svete stojim!!!!!

    Dookola opakujes, ze mas kamratky moslimky, a? Ja mam v rodine moslimov.. A tiez poznam niekolko moslimiek.

    Mala som dokonca tu cest rozpravat sa s jednou, ktorej preto lebo si dala dole burku poliali tvar kyselinou a vzali jej tak moznost na prezitie plnhodnotneho zivota. A to len preto, ze nejaky dement vymyslel, ze zena sa ma cela zakryt.

    Este raz opakujem, ze nesuhlasim s tym aby Matel prezentoval tento "odev" na Barbie a nepriamo tym vyjadroval suhlas s jeho zneuzivanim. Nakolko burka sa stala nastrojom zneuzivania a utlacania.

    A prepac, ale mam pocit, ze nie som ja ta, ktora nevie prijat iny nazor, ale ty. Ja mam svoj blog a tu prezentujem svoje nazory, ak s nimi ty nesuhlasis neznamena to, ze su zle alebo prehnane. Myslim, ze mas dostatocny priestor na diskusiu a ak ti nestaci kludne si vytvor svoj vlastny priestor, kde budes svoje nazory prezentovat inym.

    Jednoducho mam pocit, ze tvoj prvy komentar bol scestny (ako keby si si naozaj necitala ostatne komentare) a to nie pre tvoj nazor...

    a BTW to mas asi divne kamaratky, ktore maju normalne "panenky".. pretoze moslimske deti maju mnohokrat zakazane pozerat aj detske kanaly a nie to este hrat sa s normalnymi babikami..ale to uz je zas tema na uplne inu diskusiu.

    Aj ja ti prajem pekny den....
    PA.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. A este k tej Catie - Chanel... tu presne vidno ako dokazes porozumiet suvislostiam. Toto dievca nepisalo nic o tom, ze to je podpora moslimov.

    Myslela to tak, ze ak je niekto zberatel je mu uplne jedno ci na tej Barbie je burka alebo sado maso oblecek. Proste to kupi do zbierky a nezamysla sa nad tym ci tym nieco podporuje alebo nie.

    Jednoducho pises odveci, nemozem si pomoct, sorry.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Podla mna burka nie je len potlacanie zenskosti, ale totalna strata identity, ako by to vyzeralo, keby sme tu vsetci pobehovali v kuklach? Jednak by vzrastla anonymita - cize aj kriminalita. Nesuhlasim s tym uz len preto, ze zeny v krajinach, kde to nosit musia si tento odev nevyberaju na baze dobrovolnosti. My mame moznost vyjadrit svetu kusok seba farbami, originalitou a odlisit sa. Oni nie, svoju moznost vyjadrit sa a pekne sa oblict maju obmedzenu - len pre svojho manzela. Ta Berbie sa mi nepaci a aj ked ich milujem, nikdy by som si taku nekupila, to si mozem ciernou latkou obalit kukuricu, dat si ju do vitriny a tvarit sa, ze je to Barbie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Když máš blog, tak musíš počítát, že ti tady budou lidé psát komentáře! A já ti tady píšu slušně, nenapsala jsem ani čárku nic sprostého nebo útočného! Aha takže já mám divné kamarádky? Takže když ty znáš nějakou muslimku co její manžel je tyran, tak to znamená, že jsou takový všichni?! Jsi normální?
    Nevím jestli mě nechápeš, ale já jsem taky proti burce!!
    A můžeš mi říct v kolika jsi byla muslimských zemí, že tvrdíš, že muslimské dětí se mají zakazené se dívat na dětské kanály??? Já ti věřím, že existují rodiny, kde to děti zakázené mají. A bude jich hodně takových ortodoxních rodin. Ale né většina!! Já jsem byla v Egyptě, Sýrii, Saudské Arabii. A Egypt a Sýrie je na to nejlépe. Ano v Saudské Arabii můžeš takové rodiny najít, ale zase nemůžet házet špínu na všechny!
    Hodně lidí chce jenom vidět ty hnusné věci, ale o pravou realitu se nezajímájí!
    A kdybys ses trošku zajímala o arabskou kulturu, věděla bys že burka se nosí jen v Saudské Arabii, občas i v Jemenu. Ale v ostátních arabských zemi ne! Jasně mužeš jí tam vidět, ale není tam nařízená.
    A ještě jednou jestli jsi to nepochopila. Já jsem proti burce a tyto barbie se mi nelíbí!!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. A ještě pro Veronique: Kdybys zajela do jiné země než Saudské Arabie, viděla by jsi muslimky moderně oblečené jako tady! A že někdo chce nosit šátek to jeho věc!
    Avšak s burkou nesouhlásím!!!A ani není muslimká!! Muslimskou jí prezentují v Saudí, ale muslimská není!
    Představte si znám dvě sestry, muslimky. Jedna chodí zahalená a druhá ne, chodí normálně, džíny, krátký rukáv. A obě dvě se respektují! Takže tady nemluvte, že muslimka = zahalená žena a burka.
    Jasně vy máte všechny ověřené informace! Jasně protože Vás jenom zajímájí ty špatné informace, protože to je pro vás senzace! Myslíte, že znáte všechny rodiny?! Protože na Slovensku nebo v Česku jsou někteří lidé vrazi násilnici, tak jsem takový všichni ne?!

    OdpovedaťOdstrániť