search in this Website

utorok 8. novembra 2011

Byť ako Barbie od Mattela..


  Azda každá mladá slečna aspoň raz v živote zatúžila po bábike Barbie, neohovoriac o tom, že vyzerať ako Barbie a mať ideálne miery je snom nejedného dorastajúceho dievčatka. O krivkách Barbie, ktoré sa 10-ročia nemenia však dnes diskusia nebude. Dnes ma zaujal nový design Barbie tokidoki a možno nie ani tak zaujal ako šokoval.
 



      Keď si odmyslíme ružové vlasy, ktoré tokidoki dostala asi po svojej predchodkyni Barbie morská panna, tak nám zostanú celkom výrazné tetovania. Je pravda, že táto Barbie nie je prvá  a pravdepodobne ani posledná, ktorú potetovali. V minulosti musel Mattel na podnet rozhorčených rodičov prestať vyrábať už niekoľko potetovaných "bárbin", no táto je zo všetkých najextrémnejšia. V roku 2008 bola napríklad stiahnutá z trhu Barbie, ktorá bola vyrobená v spolupráci s Harley Davidson a to vďaka "vytetovaným anjelským" krídlám.


     Je síce pravda, že oba tieto modely boli zaradené len do kategórie zberateľské, ale za 50$ si ich môže cez internet zakúpiť prakticky každý. Ak si však myslíte, že Barbie, ktoré sa predávajú v hračkárstvach vôbec nie sú potetované tak sa mýlite. V posledných rokoch nie je žiadnou výnimkou, že Barbie má malinké tetovanie motýlika, kvetinky, alebo včielky.. Otázne zostáva aký vplyv to má na vyrastajúce parádnice. Skoro každá chce byť presne ako ich Barbie a drankajú od rodičov tetovane. Dokedy im postačí nalepovacia tetovačka je diskutabilné. 


      Je samozrejmé, že najväčší vplyv na výchovu dieťaťa má jeho rodič, ale nemôžeme popierať fakt, že hračky s výchovou vôbec nesúvisia. A preto by ma zaujímalo ako sa Vám páči nový model Barbie a či sú Vám potetované Barbie úplne ľahostajné.. 
Xoxo, Katka :)

11 komentárov:

  1. Já to vždycky brala jako dětskou hračku, proto mi to potetování přijde už moc přehnané, proti sběratelské vášni se však nedá nic vyčíst, pro sběratele je to určitě zajímavý exemplář :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som nikdy nebola ovplyvňovaná hračkami,a ani som ako Barbie nechcela vyzerať.:)Sú deti, ako som bola ja,ktorým to je ľahostajné a potom také,ktoré sa chcú na Barbie podobať.Neviem,či to má negatívny vplyv na deti,koniec koncov,rastú a ich názor sa mení každú chvíľu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Barbie, to pro mě bylo synonymum pro princezna, baletka, víla,...Takže jako hračku bych tuhle panenku opravdu svému dítěti nepořídila. Ale jako sběratelský kousek, proč ne? ;)

    A zvu tě na giveaway na mém blogu!;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nepáči sa mi to. S Barbie som vyrastala, no ten "môj ideál" bol práve v rozprávkových šatách, jemnej tváričke a dlhých vlasoch s infantilnými ozdobami. Toto je moc, no aj keď som ako malá Barbie zbožňovala, dnes by som ju už mojej malej sesternici nekúpila. Stratila sa niekde medzi hračkou a gýčom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. pááni :D vlastne sa čudujem že to neprišlo skôr...ale súhlasím s komentami vyššie, deťom by som takéto vplyvy moc nedávala.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. neviem, ťažko povedať, či jedna bábika dnešné deti ovplyvní, pri tom všetkom, čo vidia v médiách :)
    mne sa tokidoki páči, je taká edgy... hlavne ten strih vlasov a tetovania dokáže aj Barbie predať, ako niečo pekné :P

    OdpovedaťOdstrániť
  7. hm na hraní určitě ne, ale do sbírky pro dospělé bych ji brala, líbí se mi. Děcku na hraní bych to nedala.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Barbie celkovo nie je velmi vychovna hracka, aj ked vacsina z nas ju milovala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Souhlas se Zannou :). Vypadat úplně jako Barbie je zkrátka anatomicky nemožné, což je na každé mamince či tatínkovi toto dcerce vštípit. Já sama jsem si s barbínama nějakou dobu hrála, nicméně si nemyslím, že by mě nějak výrazně ovlivnila :)
    Vím, že každé dítě je jiné, ovšem dívat se na potetovanou Barbie jako na něco, co je hodné zákazu je věcí názoru. Jako sběratelský kus je to vynikající, svět se mění a barbie s ním ;), jako hračka - pokud by jí moje dítě opravdu chtělo, nebyla bych v zásadě proti, ale sama od sebe bych ji (nejspíš) nekoupila, nicméně, když se nad tím zamyslím, tak bych sama od sebe jakoukoliv panenku Barbie nekoupila ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja som taktiež chcela vyzerať ako barbie, a mnoho deti tak chce, čo vidím už len na mojej neteri, a určite sa mi to nepáči.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Barbie som ako dieťa mala, ale nikdy ma nenapadlo túžiť vyzerať ako ona. Možno je to skôr dobou, keď deti vidia na obrazovke silikónové krásavice a myslia si, že žena takto vyzerá od prírody, potom si zosobnia Barbie bábiku, keď ju porovnajú s takouto ženou a nedivím sa, že problém je na svete. Chybu určite treba hľadať inde, ako v nejakej bábike. Veď len koľko rôznych druhov v hračkárstve predávajú, pochybujem, že jedna bábika má toto napríčine.

    OdpovedaťOdstrániť