search in this Website

štvrtok 28. apríla 2011

Keď sa z návrhov stane realita / uniformy slovenských "vlakušiek"/

    Pred niekoľkými mesiacmi som prijala návrh na spoluprácu pri vytvorení uniforiem pre Slovenské železnice. Konkrétne pre hostesky - stewardky - "vlakušky", ktoré budú spríjemňovať cestu vo vozňoch 1. triedy v IC vlakoch premávajúcich medzi Bratislavou a Košicami. Spolu s Patrikom sme sa do tejto bojovej úlohy pustili a vytvorili sme niekoľko návrhov, ktoré si môžete pozrieť TU.

   Dnes máte možnosť nahliadnuť na model, ktorý bol spomedzi týchto návrhov vybratý a ušitý. 



Pôvodný návrh



Moje hodnotenie:

  • Čiapočka

     Aj napriek enormnej snahe a podrobnejším návrhom si pani krajčírka asi nevedela predstaviť ako je to myslené a na koniec z toho vzniklo toto. (alebo sa ten náš návrh nedal ušiť, neviem) Vyzerá to trošku ako klobúčik mažoretiek, ale mohlo to dopadnúť aj horšie.. :)
  • Sako
     Gombíky boli schválne navrhnuté nabok, aby to dodalo saku šmrnc. Neviem prečo to tak nemohlo zostať, asi by to nebolo praktické. Rukávy mohli byť trošku kratšie, gombíky mali byť zlaté, ale tie sa ťažko zháňali. Inak ok.
  • Sukňa
     Návrhy síce boli s "krátkymi sukňami", ale v skutočnosti mali byť nad kolená. Neviem prečo nakoniec zostali také krátke.

  • Mašľa 
     mala jednoznačne zostať mašľou! To čo majú teraz uviazané okolo krku jednoducho nevynikne...


Ale koniec koncov som  celkom spokojná. Obávala som sa niečoho horšieho :D Látky som vyberala ja, ale musím pripomenúť, že bol obmedzený rozpočet a bolo treba vyberať z toho čo bolo k dispozícii a nedali sa objednať také látky, aby presne korešpondovali s návrhom.

A ako sa páči Vám?(buďte prosím k nášmu prvému zrealizovanému návrhu zhovievaví).
 Kúpite si lístok do prvej triedy IC vlakov? :)

Patrik ešte raz ďakujem, bola to super spolupráca! Teším sa na ďalšie! :)
Xoxo, Katka

45 komentárov:

  1. viazania okolo krku je naozaj škoda, doslovná mašľa by to posunula ešte ďalej, no aj takto je to o x tried lepšie, než v čom doteraz chodili tety "vlakušky" :) ešte nájsť sponzora a dať ušiť takéto uniformy aj na dolný ťah, nech sa mám na čo pozerať cestou domov! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. úúú....návrh je super, ale výsledok sa mi až tak nepáči...hlavne tou "nemašlou" to pokazili a sukňa je trochu prikrátka, ale chápem tvoje vysvetlenia...slovensko je "limitované" ://

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No tak ano, trocha to dodubali :-P Ten klobuk asi viem, ako ste mysleli, kazdopadne nie takto... a tie sukne su definitivne prikratke. No co uz.

    Celkovy dojem je pekny, ale nie tak ako ten navrh:)

    Krasny vikend zlato!

    xx
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. hm, a nedala sa ziskat ina krajcirka? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ale no! Ada! Sak to nie je az take hrozne.. asi sa nedala . neviem ..

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Navrh bol krasny, realita je ok, len ked clovek uz videl ten navrh... Ale tak vlak zas nie je modna prehliadka, takze vpohode

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No, musí se ocenit snaha (jejich). Ta sukně by mě osobně asi docela naštvala, i když si myslím, že mám docela pěkné nohy. Přijde mi to dost diskriminační vůči slečnám a paním, které nemají 50 kilo i s postelí (pokud by na takovou pozici vůbec některá prošla, že). Tu čepičku jsem si podle návrhu představila právě jako tu klasickou lodičku, co mají mažoretky či vojandy, ale tohle? Tomu už chybí jen ta vrtulka :( Ale bohužel ani tak mě asi v 1. třídě na Slovensku nepotkáte :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Návrh je úžasný, opravdu nádherný. Ale jak jsem viděla zhotovené oblečky tak mě zarazila ta čepička a "mašle" na tom si paní švadlena mohla dát víc práce..

    OdpovedaťOdstrániť
  9. návrhy jsou super, zpracování trošku pokulhává. kdyby to sako mělo zapínání na straně, kdyby ta sukně nebyla tak upnutá ( nevím, jestli jste to tak skutečně zamýšleli, ale podle návrhu to vypadá že ano ) a ta čepička... no, mohlo to být lepší, ale na druhou stranu to mohlo být i horší, že :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. té čepičky a mašle je škoda, na návrhu to vypadá moc hezky... ale jinak myslím, že to nedopadlo zas tak špatně, do vlaku dobré ;)

    Fashion&Chocolate

    OdpovedaťOdstrániť
  11. niekedy ICčkom chodievam tak ich snad uvidím aj naživo :) je to pekné, ovela lepšie ako doteraz...aj ked na návrhoch je to ešte krajšie, hlavne tie mašle!! tie sú skvelé...ale chápem že sú asi až príliš výrazné do vlaku..ale ja tak škoda! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Navrh bol uzasny to som pisala aj tebe aj na ten druhy blog ale to vyhotovenie je podla mna priserne..Nechapem kam zmizla na masla co bol pre mna uplne najlepsi bod z toho outfitu, ta sukna posobi ako na socialistickej sekretarke fakt je strasne kratka, neviem si predstavit ze v tom bude starsia/tucnejsia vlakuska..Ta ciapka posobi no lepsie si to vystihnut nemohla ako na mazoretku..Nie je to podla mna vazne vazne cele zle..
    Neviem co to bolo za krajcirku ked z takeho dokonaleho navrhu urobila toto..To by som asi ostala radsej pri klasickych uniformach

    A dufam, ze to nebudete brat ako nejaku urazku, lebo to s Vami nema nic spolocne, ja zasnem nad neschopnostou krajcirky a Vam dvom prajem vela takych projektov s LEPSIMI!!!krajcirkami

    OdpovedaťOdstrániť
  13. a to vidim dobre ze pri tom maju ORANDZOVO - RUZOVE SATKY??? seriozne :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Bianca tak satky su oranzovo zlto ruzovo cervene a vyberala som ich ja. Maly cely outfit ozivit a myslim ze sa to podarilo. Bola to najlepsia volba latky na maslu ako sa dala ! V ten den! Zohnat... Uz davno predsa neplati ze ruzova sa s cervenou nekombinuje. Druha vec je ze z tej latky maly byt masle.. Ale inak vdaka za nazor...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. A este jedna podstatna info. Ziadne tetusky s kilami navyse to nosit nebudu je to navrhnute a site na mieru pre vopred vybrane hostesky...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ach jaj, musí to byť krásny pocit, vidieť svoj výtvor takto naživo. Možno to nie je až také dokonalé, ako ste si to predstavovali, ale tak na prvýkrát to vyšlo pomerne dobre nie? :)))
    Jediné čo by som vytkla je dĺžka sukne, mohla byť o kúúúúúúštiček dlhšia.
    A čo majú pod sakom? Košeľu?

    P.s. - som na vás hrdá a strašne sa s vami teším :)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. gratulujem vám:)))

    LEn naozaj škoda tej mašličky. Tieto socialistické šatky sú fakt, že zlé, ale no...dobre dobre.
    a tie biele tričká majú s takými balónikovými rukávmi? Mohli aj to vyfotiť,joj!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ďakujeme Foly... :)

    Majú blúzky a mali by mať také volánikové rukávy.. Ale radšej nechcem veľmi vedieť ako to je ušité.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. rozhodne je super, vidieť svoj výtvor zrealizovaný :) ale pri prvom pohľade som si ani nemyslela, že predloha je naozaj tá istá... viac sa mi to páči na papieri, ale aj tak je to pekné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. mne sa to moc nepáči, ale návrh to bol skvelý!!!

    myslím, že keby ste mali väčší rozpočet, bolo by to na jedničku ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ale jo, myslím, že výsledek se povedl!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Velmi pekne si to zhrnula Kati:) Suhlasim s tvojim nazorom. Nie to sice "tip top",ale mohlo to byt aj horsie... Keby si tu maslu uviazali ako ma byt, tak by to posobilo o level lepsie... Ked nejaku vlakusku stretnem, tak jej to poviem.:D
    Takze, Kati vdaka za spolupracu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ty návrhy jsou super :)...škoda, že to tak opravdu nevypadá :/

    OdpovedaťOdstrániť
  24. gratulace nejvetsi, super zacatek a doufam, ze budes jeste uspesnejsi

    OdpovedaťOdstrániť
  25. páčili sa mi tie detaily.. avšak sa akosi vytratili zo skutočnosti.. (mašľa, gombíky naboku.. ) škoda ..

    OdpovedaťOdstrániť
  26. škoda, že tie gombíky nie sú nabok, aj tá čiapočka je v reále nejaká zvláštna.. :) inak podľa mňa musia mať aj dlhšiu verziu tých sukní, alebo? čo keď bude obsluhovať trošku "ženskejšia" vlakuška? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ahojte...Dovolte mi svoj nazor. Satka na krk je prikratka, bola kupena zla latka,nedalo sa nastrihat tak, aby sa to dalo zaviazat. Preto je to len tak obtocene okolo krku. Farebnost satky sa mi vobec nepaci, nehodi sa to k ostatnemu. Lodicka na hlavu sa neda nosit,stale to pada.Sukne su prikratke.Ale inak sa to celkom da,mohlo to dopadnut aj horsie.Mozte mi verit, som totiz jednou z vlakusiek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj vlakuška.. :) som rada, že si sa zapojila do diskusie.. Dovol aby som Ti do toho vstúpila.. :) Látka na šatku sa vyberala v troch obchodoch a môžem Ti garantovať, že to bola najviac hodiaca sa farba aká sa dala kúpiť... To k tomu, že bola kúpená zlá látka.. No nakúpilo sa jej toľko kolko si nákazala krajčírka,takže nechcem byť zlá, ale to je zas len jej chyba. A k dĺžke sukní, s Miškou sme hovorili o tom, že určite musia byť dlhšie ako v návrhu, neviem prečo Vám ich nakoniec spravili také krátke. Ale ako hovoríš mohlo to dopadnúť aj horšie.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Vystihla by som to jediným - návrh je luxusný, že by som v ňom aj do ulíc vyrazila. Prevedenie je bohužiaľ, ako sa hovorí lacné. Škoda skvelého návrhu. sukňa minimálne + 20 centi, a čiapku radšej celú preč. a mašlu! na krk razhodne mašlu!!! Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  30. IMHO, náčrt vo formáte A4 by som naozaj nepovažovala za návrh. To najdôležitejšie pre konečný výsledok, strih, totiž robil niekto iný, predpokladám, že pani krajčírka. Navrhovanie odevov, obuvi alebo čohokoľvek naozaj nie je o pekných náčrtoch. Komentovanie práce krajčírky na blogu, ktorý ona pravdepodobne nečíta, nie je najlepšou vizitkou návrhára-debutanta.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Mily anonym a tebe pride vhodne tu anonymne komentovat? Nebud ubohy. Naozaj mas pocit, ze najznajmejsi svetovi navrhari si strihi robia sami? Malokedy. A dalsia vec. Toto nie su nacrtky na a4, ale navrharske skice a3 na vykresoch.. A vyvediem ta z omylu, najdolezitejsi je napad, nasledne prevedenie napadu na papier a az potom strih, pricom v tomto pripade bol strih naozaj zle zvladnuty. A je mi jedno kto to cita a necita, vzhladom na ro, ze som spoluautor mam na to pravo...

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Monika :
    Snívalo sa mi, že som Coco chanel a navrhla som tie najuzasnejsie saty podla mojich snov a predstav, boli krásne, najkrajsie na svete, kazdemu sa pacili. Dala som ich usit nejakej ubohej krajcirke z dediny a to cele posrala !
    Takto sa vlastne chvalim cudzim perim.
    Ak by si rada bola navrharka nauc sa robit aj navrhy strihov a tiez sit, chce to len trosku chcenia. Na zaciatku sa par krat pichnes aj ihlou, ale mozes si povedat vymyslela a usila som to ja podla seba, je to moj original.
    Podla navrhu, by to hadam takto neusil Fero Miklosko, mozno za cenu za cenu 1000 EU kus oblecenia.
    A Ferino, totiz tiez na zaciatku nebol pan boh a neuspechy si musel zobrat na vlastne triko.
    Hovorim, na zaciatok to nie je zle, Modna policia z 10 bodov, davam 5, fakt.
    Ale vyjasnime si co je to moj navrh ...

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Mila Monika-anonym.. Naozaj? Ale nehovor... ;) a co si ty? Kriticka?;) modla policia? Ja nie som navrharka som stajlistka. Neviem preco si ma vybrali. Ja som to jednoducho vzala. A nastajlovala som to najlepsie ako som vedela a v ziadnom pripade sa nechvalim cudzim perim. Napad bol moj, dokonale prevedenie Patrikove.

    A ty si pravdepodobne nejaka skrachovana krajcirka, kt vdaka tomu, ze nema fantaziu a cit pre nodu a detial si to vybija na inych? Prepac toto pre mna nie je konstruktina kritika, a preto ma nezaujima...
    Cau monika- ak mas pocit ze teraz uz pre mna nie si len anonym tak sa mylis

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Že skrachovaná krajčírka? A ty si čo urobila pre slovenský hip-hop? :D
    Myslíš, že podobné trápne osobne invektívy sú prejavom zrelej osobnosti? Tak ešte raz, konštruktívnu kritiku si dostala dvakrát, naučiť sa kresliť, strihať a šiť.
    ***
    Neblahý výsledok práce odôvodňovať tým, že nie si návrhárka, ale stylistka? Trocha alibizmus?
    ***
    Svetoví návrhári niekedy ani sami nenavrhujú :), každopádne dozerajú na svojich kolegov a pracovníkov a ich práci aspoň trocha rozumejú.***
    Nepríde mi úbohé tu anonymne komentovať. Moje osobné údaje ani kontakt nepotrebuješ, a taktiež si tu nerobím reklamu na blog apod.
    ***

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Reakcie navrhara - tych navrhov, su neseriozne a nema ziadnu zasluhu na celkom vysledku, tych kostymov, treba si dat viacej namahy s pracou a celkovym vysledkom.
    Návrh je gýčový a určený pre luxusnú triedu a nie do IC vlakov. Celková stránka sa mi tiež nepáči je gýčová a autor prechvaluje, neseriózny návrhár, amatér.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Anonym (dokelu zacnite sa podpisovat!), dovol vyjadrit moj nazor ako nazor spoluautora navrhov. Prepac, ale nerozumiem tomu,ze navrh je urceny pre luxusnu triedu a ze je gycovy. Tak poprve, gycovy? Skutocne? Ty si gycovy navrh asi este nevidel/a. Ale OK, beriem tvoj nazor. (A podla neho si mozem domysliet osobnost).
    O tom,ci mame zasluhu na konecnom vysledku si myslim je zbytocne debatovat a to snad pochopi kazdy.... My sme boli osloveni doslova a dopismena o pat minut dvanast, cize keby niet nas, tak tieto kostymy tu asi nie su...aspon nie v danom casovom horizonte spustenia sluzby.
    Dalej si spomenul/a luxusnu triedu. Co je pre teba luxusna trieda? Ja tu u nas povazujem za luxus uz aj "obycajnu" prvu triedu vo vlakoch. Podla mna sa navrh hodi na funkciu,na ktoru je urceny. Takuto jednu "stewardku" som videl nazivo a musim podotknut ze som bol milo prekvapeny. Kostym jej sedel a ona samotna posobila velmi prijemne sympaticky.
    Tvoje hodnotenie Celkovej stranky nekomentujem. Podla mna robi Katka svoju pracu velmi dobre, coho dokazom je aj jej dobra navstevnost a mnozstvo pozitivnych ohlasov.
    PS: ospravedlnite stylistiku a iste chyby-pisem z mobile a nie je to tu extra komfortne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Nikdy dobra stylistka nebude, vieš, za všetkym je veľa práce a v tomto nie je praca žiadna a ani hodnota, keď to niekto nevie pochopiť, bude si hovoriť stále svoje, bytočne písať bolgy. Nechápeš to.
    Luxusnú triedu na slovensku nenájdeš, IC vlaky, sú štandardný dopravný prostriedok, ktorý nespĺňa podmienky luxusu, kde nie sú vhodné a ta kéto návrhy, nie je to jej originál, ani návrh ani prevedenie, nič v tom proste nie je, v zahraničí by ti nezaplatili.
    Tu sa proste nabalila a švadlenka nedostala
    ani to čo ona. A každý sa obháji sám, nevyšlo to, sorry :-) amaterizmus, neseriózny prístup, som z celého prístupu znechutená,
    Ak robí aj make up, doplnky, topánky ....držkám Vám palčeky.

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Bože kriste ďalší anonym, a už si pripadám ako retardovaná, lebo napriek tomu, že mám vysokoškolské vzdelanie tak tieto blabotavé anonymné komentáre jednoducho nechápem, nechápem čo tým chcel autor povedať , a teda mi ani neprináleží na to reagovať..

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Na projekty na poslednú chvíľu sa povie : Neberiem to, nakoniec to bude vyzerať ako návrh z Burdy - vid. výsledok ako dokaz !.
    Neviem či ta Boh Kristus bude počuť, ale asi nie.
    Pripadáš si ako retardovaná ?, tak to je nová informácia, to je podstatná informácia, že máš vysokúškolu to tiež zaváži. Dokázala si to.

    Retrdácia nie je príjemný pocit !

    OdpovedaťOdstrániť
  40. nejaký zakomplexovný anonym ma svojimi primitívnymi komentármi naozaj nevie a nemôže uraziť..

    staraj sa o seba... mimochodom, vieš o tom, že tvoja ip adresa nie je anonymná ?.. gratulujem.. :)sám sa zhadzujes... ty mudrlant..

    OdpovedaťOdstrániť
  41. A vôbec, toto bude môjposledný komentár k anonymom na túto tému. Ja aj Patrik sme so svojimi návrhmi spokojní a dokonca sme spokojní aj s konečným výsledkom. Na živo to vyzerá omnoho lepšie a do 1.!tried IC vlakov tieto vlakušky úplne zapadli!

    Určite by sme navrhli rovnaké návrhy aj keby sme mali viac času .. nás čas neobmedzuje. A my sa naňho nevyhovárame..

    ZBOHOM anonym (ha ha)

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Ahoj Katka, ja som dnes stretla jednu Tvoju Vlakusku v 93ke ako isla do prace :), videla som ju uz ked sa blizila k zastavke, ze nieco na tej pani je mi povedome. Normalne ma to potesilo. Nemala ciapku a salik mala iba tak omotany okolo krku, ale hned som vedela, odkial tie jej saty poznam :) V reale to vyzera vazne inak ako na fotkach a na papieri.

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Katka, Patrik nám dnes toto spomínal... Nič si z toho nerob, niekto neskutočne primitívny, kto ani nemá tú hrdosť, aby za svojimi komentármi stál plným menom Ti tu vypisuje len preto, aby si riešil svoje vlastné komplexy... Veľa štastia a čo najmenej primitívov prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť