search in this Website

piatok 22. apríla 2011

Fashion prehliadka na slovenský spôsob = BMD

   
   Čo to sa už popísalo, čo to sa už poklebetilo, tak je najvyšší čas, aby som sa do diskusií zapojila aj ja. Ospravedlňujem sa,  že až takto neskoro, ale čakala som kým budú od organizátorov pridané videá z prehliadok, aby ste si aj vy, čo ste tam neboli, mohli vytvoriť vlastný názor. Popravde som nečakala, že videá budú uverejnené až dnes (aj to nie sú všetky!), ale na Slovensku ma už neprekvapí asi nič. Tak teda poďme nato. V krátkosti, rýchlo a výstižne...

     6-ty ročník Bratislavských módnych dní, respektíve jeho jarná časť, ničím neprekvapila, ale ani veľmi nesklamala. Priniesla so sebou niekoľko nových tvárí rozrastajúcej sa slovenskej módnej scény, predviedla kvalitné prehliadky stálic slovenského návrhárstva a divákom dopriala aj štipku zahraničnej tvorby v podaní španielskej Aghaty Ruiz de la Prada a českej Alice Abraham.

Pozitíva:
  • vidno posun od predchádzajúcich ročníkov
  • v mohých prípadoch sa bolo na čo pozerať
  • bloggeri :)  (ďakujem Vám za Vašu spoločnosť)

Negatíva: 
  • Veľmi slabá organizácia
  • Veľmi, ale naozaj veľmi slabé modelky
  • Málo začínajúcich slovenských návrhárov
  • Veľmi málo zahraničnej tvorby
  • Prezentácia obchodu
  • Slabá informovanosť o podujatí
  • malé priestory

    Napriek tomu, že sa celková úroveň BMD z roka na rok zlepšuje, stále nemôžeme hovoriť o Bratislavskom fashion weeku. Je neprípustné, aby sa na týždni módy dávala prednosť "sponzorom-peniazom" a namiesto naozajstnej slovenskej, kvalitnej módnej tvorby bola uprednostňovaná prezentácia obchodu(?), ktorého úroveň radšej nebudem hodnotiť. Alebo mi to teda niekto vysvetlite, prečo máte pocit, že to na druh takejto prehliadky patrí. 
     Negatívny dojem vo mne vyvolali najmä zlé modelky. Neviem či bol problém v ich neskúsenosti, ale počas prehliadok som mala pocit, že ich to otravuje a tešia sa kedy to skončí. Doslova utekali z móla, niektoré sa ledva udržali na topánkach a samotné modely sa im veľmi nehodili. Celý dojem kazil aj fakt, že sme boli namačkaný ako sardinky. Bratislavské módne dni sa evidentne rozrastajú a tomu by mala zodpovedať aj kapacita priestorov. 
     S odstupom času (po týždni) môžem skonštatovať, že zo všetkých návrhárov, ktorí predvádzali svoju tvorbu mi utkveli v pamäti len tieto mená: Zlatica Hujbertová, Paulína Polónyová, Veronika Hložnková, Lukáš Kimlička a Robert Bartolen. Najviac sa mi páčila prehliadka Roberta, ktorý ma veľmi príjemne prekvapil. Lukáš tradične nesklamal. Veronika potešila (mňa určite). Paulína bola zaujímavá a Zlatica už tradične odprezentovala netradičnú tvorbu, ktorá dokáže zaujať masy. 
     Zahraniční autori ma ničím nešokovali. Aghatina prehliadka bola extravagantná, svieža a z veľkej časti nenositeľná. Prehliadka Alice mi naopak prišla nositeľná "až príliš". Bola pre mňa málo svojská. chýbala mi výraznejšia rozpoznateľná črta autora. Ostatné "talenty" ma nezaujali. 
     Samotný "týždeň" módy pozostával len z troch dní a ja už som po tom prvom nemala chuť zúčastniť sa ďalších. Ale nakoniec som bola rada, že som sa premohla, lebo výsledný efekt bol akceptovateľný. :) Na prehliadkach mi, ale napriek tomu chýbali kvalitne oblečení ľudia. Nevkus a pochmúrna šedá stále vládne konzervatívnemu Slovensku a ľudia nemajú chuť "odviazať sa" ani na takýchto spoločenských podujatiach, kde by to malo byť prinajmenšom povinnosťou! ;)

     Nakoniec mi ale nedá skonštatovať, že už dnes sa teším sa na jesennú časť a tému kávy, ktorú dostali za úlohu spracovať začínajúci umelci.  Tiež verím v lepšiu zorganizovanosť a viac priestoru pre mladé slovenské talenty. Pani Monika Reháková (organizátorka) sa síce vyjadrila, že : "Toto je to najlepšie, čo na Slovesnku medzi mladými tvorcami máme", ale ja si s týmto tvrdením dovolím nesúhlasiť. :)

Ako sa páčilo Vám?
Xoxo, Katka
Lukáš Kimlička



Robert Bartolen (nejde zvuk, obrovská škoda!)



Paulína Polónyová



Zuzana Bottková



Katarína Halásová



Michaela Balogová



Veronika Hložníková



Aghata Ruiz de la Prada

13 komentárov:

  1. fuha, dobrý komentár :) organizátorka by si celý tvoj článok mala prečítať!! :) išla by som tam rada na jesen, alebo o rok na jar, aby som to tiež videla na vlastné oči...
    z toho čo som videla fotky sa mi páčila Agatha a ešte aj zopár ďalších :) ale máš pravdu, modelky nič moc..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Osobní názor:
    Kimlička, ucházející. Žádnej velkej extrém, ale pěkné.
    Druhý video? Pan Bartolen má u mě čtyři bludišťáky, jelikož ty flitrový kalhoty?? Nejlepší. Já bych v nich se svojí zadnicí vypadala, jako hvězdná obloha, ale jinak skvělý. Ta růžovoučká barva na šatech, taky nádherná. Takže hodnocení, jednotka!
    Pak nuda, nuda, nuda ...možná eště ta Hložníková tam sem tam má něco pro mě koukatelnýho.
    A Poslední slečna si očividně myslí, že když má ve jméně Prada, že je předurčna k návrhářskému talentu. Což dle mého názoru je velký omyl.
    Toť vše, zahrála sem si na chytrou, aniž bych na něco z toh byla expert a můžu jít dál chytat lelky:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. objektivne a zrozumitelne postrehy, mozno by bolo dobre aby si o tom precitali aj organizatori, aj ked si myslim, ze im je to jedno, nech im znacka plati a vivat korupcia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chápem, tiež si to niekedy sama závidm.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ďakujem za pochvalu! :)

    pridávam sa ku kategórii závidiacich :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na tento "komentar" som cakal :) dockal som sa a stalo to zato :) Velmi pekne napisane Kati.
    Kazdopadne si myslim, ze dobuducna by mali privziat organizatori aj ludi, ktori nezaujato povedia vlastny nazor a tak pomozu ku pozdvihnutiu urovne BMD a raz sa mozno bude akcia volat Bratislava Fashion Week...no to je bud daleka buducnost, alebo utopia. Vyberte si:D
    A tema kavy na jesen? Hm.nechcem byt svina, ale uz vidim ako to bude vyzerat :D okay, som svina. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ja som ani nevedela ze daco take mame keby som to necitala u Timba :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý deň,
    na úvod môžem povedať že som veľmi rád , že sa diskutuje. Keďže som sa zúčastnil s mojou tvorbou na BMD veľmi pozorne čítam všetky recenzie, lebo tie posúvajú hranicu umenia ako takého.
    S úctou ďakujem za každé slová, aj tie, ktoré sú napísané spontánne. Verím, že sa raz budete môcť s mojou tvorbou konfrontovať aj pri reálnom nosení. Verte mi, že nielen ja, ale aj ostatný moji kolegovia pristupujeme k tvorbe s úctou a so zapálením, aj keď to tak z mediálnych výstupov niekedy nevyznie.
    Dúfam, že svoj názor budete prezentovať aj naďalej, lebo práve to nás ženie stále dopredu.
    Úprimne ďakujem za seba a môj tím.

    PS: Píšte, komentujte, ale hlavne noste módu, lebo pre to ju tvoríme.
    Róbert Bartolen

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Děkuji a jsem tu! ;) Příjemný článek, jdoucí pod povrch, Cením.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. robko si veelmi talentovany,sikovny a hlavne pracovity....sledujem ta od mladosti a velmi sa tesim z Tvojich uspechov...a velmi ti drzim palce....mas na to...cmuk

    OdpovedaťOdstrániť