search in this Website

nedeľa 6. februára 2011

Slovenská móda.. (?)

     Zamysleli ste sa niekedy nad tým ako veľmi sa móda mení?  Čo bolo typické pre minulé desaťročia, alebo či sa móda našich starých babičiek vracia? Poprípade, čo si z nej berieme my a prečo?
    Fotky, ktoré môžete vidieť má na svedomí talentovaná fotografka Narashka a práve setom týchto fotiek nám chce povedať, že " ako národ smerujeme niekam úplne inam, než odkiaľ pochádzame. Strácame sa." A ja s ňou úplne súhlasím. Čo vy?
Xoxo, Katka












24 komentárov:

  1. podla mna sa strasne opicime po zapadnych krajinach, halloween, valentin... :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry napad.. Slovensky narod je vseobecne taky, ze co je cudzie, to je lepsie. Asi vo vsetkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ceady určite by sa dal aplikovať aj na Česko... :)

    Adriana čo máš proti Valentínu?:) Ja mám na Valentína narodky!:)a preto ho zbožňujem .))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ftoky jsou moc krásné a když o tom přemýšlím, je to pravdivé.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja nevim...ja si myslim, ze lide uz vubec nestaveji svuj zivot na nejakych hodnotach bez kterych se nasi predkove si nemohli predstavit ani den...vse se meni a je to prirozeny vyvoj...akorat...ne vzdy k lepsimu=(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vo vsetkom suhlasim, aj ked je to prirodzeny vyvoj (v krojoch sme nemohli chodit navzdy tak ako praludia nemohli navzdy chodit obleceni len v kozusinach). Podla mna je to dane aj tym, ze pred 20 rokmi ludia mohli nosit len mendzestraky (max cierna seda), sedive farby od hlavy az po paty, ludia nemohli slobodne vyjadrit nie len svoj nazor ale aj svoj styl (kedysi sa slo za dlhe vlasy aj do basy).
    Ale musim pochvalit ten napad na fotografiach - strasne sa mi paci hlavne ta s tou cigaretou. je to krasne spojenie nostalgie, nasej kultury s tymto storocim.

    xoxo

    www.lemdem.blogspot.com
    www.mykreativci.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja osobne nosim mexicke krojove bluzky, ktore som dostala od rodiny mojho priatela, rada k rifliam a podobne. Daju sa krasne kombinovat. Preco by sa nedala kombinovat aj taka slovenska krojova bluzka? Istotne sa da. Len si skus nejaku zohnat. V Mexiku ich kupis na kazdom trhu. Tie nase slovenske musis na Slovensku hladat...

    Co tym chcem povedat je, ze v podstate vzdy sa da trocha minulosti zaradit do satnika. Ci uz je to "vintage" ako ho pozname, alebo proste biela, krasne vysivana bluzka nasich babiciek. Len sa musim najst jeden, kto pojde prikladom :)

    xx
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. myslím, že je to tak(čo je dosť blbé), ale úplne si viem predstaviť prvky nášho folklóru i v dnešnom ponímaní módy.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Marcela a Lucas... v kazdom pripode som za ! folklorne prvky v sucasnej mode.... myslim, ze tymi fotkami vsak chcelo byt povedane nieco ine... Mame dnes dostatocne esteticke citenie, ktore vyjadrujeme prostrednictvom mody? vyjadrujeme tym svoje hodnoty? Co je v poriadku a co uz nie....

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Adriana, Zanna-presne ste ma vystihli.
    a aj vserci ostatni,som rada ze ste to pochopili a viac-menej s tym suhlasite. no je len na nas,ci s tym nieco spravime alebo nie.je to v nasich rukach. prave my mozeme byt ti,co vsetko pohnu inym smerom.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. súhlasím s @Adriana. opičíme sa po amerike, anglicku a ostatných silných štátoch. mladý ľudia z tadeto čoraz viac odchádzajú do vyspelejších krajín. a z tade doniesli aj tie umelé sviatky: valentín, helovín,... a o móde ani nehovorím. nieže by mi to vadilo :D ale dosť ma to serie. nevážime a neuctievame si náš štát ako američania alebo angličania. to je chyba. a do istej mieri za to podľa mňa môže aj naša minulá vláda. :-///

    http://zorikep.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Vypadá to hezky ;)
    Ale můj styl tohle není:)...Líbí se mi obyčeje, kde jako tradici nosí kroje, vzbuzuje to ve mě přijemný pocit, ale chodit v tomto po městě?:)
    Asi ne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Je to pravda strácame, pretože, sme mali a veľmi ovplyvniteľný veľmocami a to je škoda. Napríklad tieto fotky sú krásne a viem si prestaviť niečo z toho dať aj do bežného oblečenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Aj ked som uz tieto fotky komentovala na inom blogu , okomentujem ich este aj tu ked vidim aka je tu pri nich diskusia... chcela som len tolko ze nezalezi na tom aky je narod velky. Aj maly narod si moze udrziavat svoje tradicie a nevzdat sa ich ani v zahranici, lenze Slovaci bohuzial velmi rychlo po prekroceni hranic zabudnu odkial prisli.
    A Katka tebe dakujem za komentare a postrehy na mojom blogu :)

    http://fashionfin.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Krásné fotky. Mě se tyhle kroje líbí a docela často přemýšlím nad tím, jak moc se móda mění. Skvělý, opravdu skvělý článek!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. súhlasím, že ako národ sa strašne snažíme napodobňovať západ... jasné, nie sme v tom sami, celkovo je všetko až príliš ovplyvnené USA... ALE... je pochopiteľné, že sa móda transformuje, mení a je ovplyvnená mnohými vplyvmi, teraz sa podľa mňa každý môže vyjadriť a vyjadriť aj svoju osobnosť viac, ako keď v minulosti museli všetky ženy nosiť kroje.. asi toľko.. veľký fanúšik krojov nie som, chápem ich skôr ako súčasť našej histórie.

    http://dolcezuzka.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Pokud tohle má být móda, tak já jsem jelen. Podle mě tohle oblečení patří někam na venkov, do krajiny, kde se hodí. Rozhodně ne do města!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Keasko nkto nehovori, ze toto sa ma nosit a takto. Tymito fotkami malo byt povedane nieco ine.. Staci si precitat text nad nimi...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Vypadá to zajímavě.:) Líbí se mi ta kombinace toho kroje s moderními doplňky a legínami.:) Jinak díky za komentář. Tady máme právě taky krásně, navíc od příštího týdne mi začínají prázdniny tak snad to bude už ok.;)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. ahoj, mas pekny blog, kedze sa zaujimas o modu,nechcela by si si nieco objednat z mojho blogu? http://monickg-shopblog.blogspot.com/
    bola by som rada ak by si ho skukla:), diky:)

    OdpovedaťOdstrániť